Świąteczne potrawy z całego świata - część druga
Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jakie potrawy spożywa się w innych krajach podczas okresu świątecznego, to już nie musisz dalej szukać!
Ponieważ Ferratum prowadzi działalność już w 25 krajach, w tym zakresie, mamy bardzo bogatą wiedzę. Z uwagi na to, a także na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia postanowiliśmy zaprezentować tradycyjne potrawy spożywane w każdym z krajów, w którym obecnie działamy.
W ubiegłym tygodniu, na naszym blogu została opublikowana pierwsza część artykułu o świątecznych potrawach z całego świata. Jeżeli jeszcze nie udało Ci się przeczytać, to zapraszamy na stronę naszego bloga, a tymczasem zachęcamy do lektury kontynuacji naszej świątecznej publikacji.
Litwa
Na Litwie tradycja wigilijna polega przede wszystkim na tym, że ludzie poszczą w dzień 24 grudnia, a główny posiłek jedzą dopiero wieczorem.
Ten posiłek składa się z 12 dań bezmięsnych, obejmuje ryby (najczęściej są to śledzie), słodkie wypieki, sałatkę warzywną, zupę z buraków z grzybami, gotowane lub pieczone ziemniaki, kiszoną kapustę, a także pszenną owsiankę z miodem i dodatkiem chleba. Podaje się również nieco słodsze potrawy, takie jak zagęszczona zupa owocowa. W zasadzie to bardzo podobne menu, jakie gości na tradycyjnym polskim stole.
Meksyk
Podobnie jak w wielu innych krajach, Boże Narodzenie w Meksyku nie jest imprezą jednodniową, ale trwa aż miesiąc. W Wigilię daniem głównym jest tu nadziewany indyk z mięsem mielonym podawany z ryżem I warzywami. Pieczona noga wieprzowa to kolejna popularna tradycja. Jednym z ulubionych dań jest kurczak, wołowina i wieprzowina z suszonym sosem pieprzowym. Tradycyjna zupa z wieprzowiny lub kurczaka, doprawiona czosnkiem i papryką oraz przyozdobiona cienkimi plasterkami liści sałaty, kapusty, oregano, awokado oraz limonki.
Kolejna słynna potrawa to gulasz z dorsza, który oprócz Świąt Bożego Narodzenia jest gotowany na każdą meksykańską uroczystość przez cały rok.
Holandia
W Boże Narodzenie Holendrzy zaczynają dzień od śniadania składającego się z chleba, wypełnionego rodzynkami, orzechami, suszonymi owocami i pastą migdałową. Podczas śniadania można również znaleźć różnorodne pieczywo, sery i wędliny. Natomiast świąteczna kolacja zaczyna się od koktajlu z krewetek jako przystawki, a następnie pieczonej wołowiny, kaczki, królika lub pieczonej szynki podawanej z warzywami, ziemniakami i sałatkami.
Nowa Zelandia
Podobnie jak w Australii, tradycje świąteczne w Nowej Zelandii są podobne do tradycji obowiązujących w Wielkiej Brytanii. Podczas kolacji podaje się pieczeń, szynkę, indyka, pieczone warzywa, polane sosem, z dodatkiem ziemniaków. Kolejna podstawa podczas Świąt to pudding na słodko, a także pasztet.
Nigeria
Podstawowe nigeryjskie świąteczne potrawy powstają na bazie ryżu, gotowanego lub smażonego.
Jako tradycyjne bożonarodzeniowe danie w Nigerii można znaleźć indyka, ale także kurczaka, barana, kozę lub wołowinę. Mięso podaje się z różnorodnymi daniami z ryżu, babki lancetowatej oraz szerokim wyborem zup warzywnych.
Norwegia
Tradycyjne świąteczne potrawy to kiełbasa wieprzowa z imbirem, goździkami, gałką muszkatołową i musztardą. Słynne jest również pieczone mięso wieprzowe w połączeniu z kiszoną kapustą, gotowane ziemniaki, sos, wędzone jagnięce żeberka podawane z gotowanymi ziemniakami, a także małe kiełbaski podawane z czerwoną kapustą.
Na słodko, na norweskim stole znaleźć można nie mniej niż siedem rodzajów ciasteczek.
Polska
Wigilia jest dniem postu, jednak wieczorem świąteczna kolacja składa się z dwunastu dań, tradycyjnie bezmięsnych. Podaje się ryby, głównie śledzie, karpie lub szczupaki.
Inne tradycyjne polskie potrawy to pierogi nadziewane na kilka sposobów, barszcz czerwony, zupa grzybowa lub rybna, kiszona kapusta z grzybami lub groszkiem, kompot z suszonych owoców, a także kutia – deser szczególnie popularny we wschodniej Polsce.
Rumunia
Boże Narodzenie to aż miesięczne wydarzenie w Rumunii! Obejmuje przede wszystkim post od mięsa, jaj i mleka, a trwa w okresie od 14 listopada do 24 grudnia. Większość jedzenia bożonarodzeniowego opiera się na wieprzowinie, wędzonej szynce, boczku lub kiełbaskach. Inne słynne potrawy to rolki kapusty z wieprzowiną, wołowiną, ryżem, gotowane w sosie pomidorowym. Podaje się również marynowane warzywa, zupę jarzynową z otrębów i klopsików wieprzowych.
Rosja
W odróżnieniu od jak w Rumunii, post w Rosji obejmuje dzień postu. Tradycja polega na tym, że ludzie jedzą kutię, czyli owsiankę z pszenicy lub ryżu podawaną z miodem, makiem, siekanymi orzechami, a nawet galaretkami owocowymi.
Inne popularne wigilijne potrawy to barszcz czerwony, pierożki warzywne, kiszona kapusta, kasza gryczana ze smażoną cebulą, grzybami, ziemniaki, a także sałatki z warzyw korzennych. W Boże Narodzenie je się tam mięsa, takie jak pieczeń wieprzowa i gęsie oraz pierogi. Wszystko to spożywane jest razem z owocowymi ciastami, piernikami, a także ciasteczkami z miodem chlebowym.
Hiszpania
Tradycyjna hiszpańska kolacja wigilijna, jest serwowana do późnych godzin wigilijnych i zawiera kilka dań. Obejmuje to specjalne, świąteczne tapasy, które przypominają te tradycyjne, ale większość tych świątecznych tapasów zawiera ryby i owoce morza. Wędzony łosoś, szynka chorizo, karczochy oraz anchois. Danie główne składa się z bogatej zupy mięsnej i warzywnej, a następnie pieczona jagnięcina z pieczonymi ziemniakami i surówką. Kolejną tradycyjną potrawą jest suszona szynka. Na słodko, serwuje się popularny deser nugatowy, ciasteczka oraz kruche ciasto. Wiele z nich zawiera migdały oraz marcepan.
Szwecja
Główny posiłek w porze obiadowej serwowany jest w formie bufetu. W większości składa się z zimnych ryb, takich jak śledź podawany na różne sposoby, suszony śledź oraz wędzony łosoś.
Inne potrawy to klopsiki, wędliny takie jak indyk, kiełbaski, kapusta nadziewana mięsem, a także wiele rodzajów serów, ziemniaki, sałatki, pikle i chleb.
Wielka Brytania
Świąteczny obiad w Wielkiej Brytanii jada się po południu 25 grudnia, a składa się on z pieczonego indyka, oraz wołowiny. Podawany z pieczonymi ziemniaki, farszem ziołowym, pieczonymi warzywami, w tym kiełkami brukselki, sosem żurawinowym, a także pudding z jajek, mleka i mąki.
Na deser serwuje się wielowarstwowy tort z kremu, biszkoptu, owoców, galaretki I bitej śmietany, podawany w szklance, paszteciki z mięsem, pudding ze śliwek, a to wszystko w świątecznym sosie.
Jakie tradycyjne potrawy z całego świata znajdą się w Twoim świątecznym posiłku?